Op verzoek van de TOV Terschelling is een training
ontwikkeld gericht op de ondernemers van Terschelling. Deelnemers uit diverse
bedrijfstakken hebben de training Gastvrij Ondernemen gevolgd waarbij de
groepen waren ingedeeld per ondernemers, middenkader en medewerkers. Wat waren
de reacties en hoe heeft men de training ervaren? Onderstaand enige reacties
uit de ingevulde evaluatieformulieren.
Met betrekking tot de ondernemers die de training hebben gevolgd
Deze
training is een uitstekende manier om je als ondernemer bewuster te maken van
het gezamenlijke belang van goed gastheerschap”. Je hoort hoe een ander het
doet en wat je zelf kunt verbeteren. De training zet mensen aan het denken en
geeft stapsgewijs handvaten om beter met je gasten en je medewerkers om te gaan.
Mensen worden opnieuw bewust gemaakt, want: “eigenlijk weet je het wel, maar je
bent er lang niet altijd op een goede manier mee bezig”. Als er iets mis gaat
op de werkvloer leer je via rollenspel in de groep dat je mensen direct kunt en
ook moet aanspreken. Hoe denkt een gast en hoe zou jij als gast behandeld wilt
worden. Neem dat als uitgangspunt in goed gastheerschap.
Met betrekking tot het middenkader dat de training heeft gevolgd
“Een
open en positieve benadering werkt uiteindelijk het mooist”. Maar ook:
luisteren, uitpraten, complimenten geven en kritiek niet zien als een aanval.
Dat door positieve sturing meer wordt bereikt dan steeds op fouten te wijzen.
Een beter inzicht verkrijgen in het eigen handelen, de valkuilen daarbij, en
hoe je dingen ook anders kunt aanpakken. “Ik ben ook over mezelf gaan nadenken,
dat had ik bij aanvang van de training niet gedacht”. Goede omgang met je
medewerkers geeft een goede sfeer en daarmee tevreden gasten. Je leert dat als
je jouw gasten gastvrij benadert je ook een prettige reactie terug krijgt.
Met betrekking tot de medewerkers die de training hebben gevolgd
“Ik
ben me meer bewust van gastvrijheid en gastheerschap bij het contact met de
klanten”. Je wordt je meer bewust van alles wat je doet en ook zegt. Welk effect
heeft mijn handelen. Feedback geven aan collega’s maar ook beter omgaan met
kritiek. “Als ik me vaker verplaats in de situatie van de gast, geeft dat een
goed gevoel”. Gedrag roept gedrag op, je leert het effect van non-verbaal
gedrag en welke reactie dit geeft bij je gasten. Voel je samen verantwoordelijk
voor goed gastheerschap in jouw bedrijf.
Bovenstaande
geeft aan dat de deelnemers aan het denken zijn gezet en dat een verandering in
gang is gebracht. Hierbij draait het allemaal om gastvrijheid; hoe benader je
de klant, geef je hem het gevoel dat hij welkom is en dat hij wordt gehoord en
gezien. Met andere woorden hoe werk je als team samen aan een gastvrije
onderneming.
De
deelnemers zijn actief aan de slag gegaan, hebben stappen gezet door hun SMART
uit te werken, en vaak al direct vorm gegeven en hebben dit met elkaar gedeeld.
Daarnaast is de training door de deelnemers positief beoordeeld met gemiddeld
een 8.5.